Wat is Judo  

 

Wat judo is, blijkt al dadelijk uit de betekenis van het woord.
Ju betekent namelijk zacht,meegaand,en Do betekent wijze of manier. Judo wil dus zeggen ,,zeggen”.Het is een gevechtskunst,waarbij het niet op bruut geweld,maar op een ,,zachte manier””aankomt. Het is een kunst waarbij wordt uitgegaan van de principe ,,meegeven om te overwinnen “.

Dit principe van ,,meegeven “is belangrijk voor het gehele dagelijkse leven. Wanneer wij in moeilijke omstandigheden of in de strijd om het bestaan kunnen,, meegeven”,dus soepel kunnen zijn,zullen wij ten  slotte de overwinning behalen. Om u een voorbeeld te geven:wanneer u met iemand verschil van mening hebt en u laat hem eerst goed uitrazen,zult u beter in staat zijn hem van uw mening te overtuigen,wanneer u zelf volkomen kalm blijft,dan wanneer u zich ook zelf opwindt. Doch niet alleen voor de geestelijke ontwikkeling van de mens is het Judo belangrijk. geen enkele andere sport is zo heilzaam voor zijn lichamelijke ontwikkeling. De veelzijdigheid van de oefeningen en de alzijdigheid van de bewegingen brengen de Discipline van het lichaam op zeer hoog niveau. De voornaamste rol bij deze lichaamsoefeningen speelt het heupgewricht. Wanneer dit grootste en sterkste gewricht een grote beweeglijkheid heeft verkregen,bevordert dit de bloedsomloop en de stofwisseling terwijl ook andere lichaamsfuncties ervan profiteren.

Bij het Judo is snelheid van reactie zeer belangrijk,niet slechts wat betreft het tempo waarin de bewegingen worden uitgevoerd,doch ook wat betreft het wisselen van situatie.

Ook daarom draagt Judo veel bij tot karaktervorming: tegenwoordigheid van geest, zelfbeheersing,moed, hardheid tegen zichzelf, respect tegen over anderen.

Om te besluiten citeren wij de woorden:

1.Wat ook het doel mocht zijn, de beste weg om dit doel te bereiken is de maximum of het hoogste gebruik van geestelijke en lichamelijke energie.

2. De harmonie en de ontwikkeling van het lichaam kunnen het best behouden en verhoogd worden door wederzijdse hulp en toegevendheid.  

                         

 Judo is voor jongens en meisjes, dames en heren van jong tot oud.

 

 
 

          Info

 
 Waar vind u ons
 Kijk een binnen
 Sponsors
 Opening/Tarieven
 Fitness

  

 

©  2003 -- 2004 Kai In Sho--- All rights reserved.